1 Start
2 Om Paris
3 Innan du reser
4 Resan
5 Parisguiden
6 Om oss
 » Hotell i Paris     » Restauranger i Paris     » Attraktioner i Paris     » Shopping i Paris     » Barer och klubbar i Paris    » Gifta sig i kärlekens Mecka - Paris
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Paris
- Paris stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i franska
- Boka resa till Paris
- Reseguidens startsida
- Hotell i Paris
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Bröllop i Paris
- Reseböcker & rese-tidningar
- Poker & Casino

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Sevärdheter i Paris

Eiffeltornet

Paris kanske mest kända sevärdhet och ett av världens mest kända landmärken. På franska heter tornet La Tour Eiffel och uppfördes i senare mitten av 1880-talet för en världsutställning.

Byggnadens massiva vikt om totalt cirka 10 100 ton är fördelade på dess 324 meter.

Som turistmål är Eiffeltornet oerhört populärt med totalt cirka sex miljoner besökare varje år. Huvudattraktionen är tornets hissar som kan ta en till 1:a, 2:a eller 3:e (högsta) nivån.
 


Notre Dame

En av Paris mest kända katedraler, eg. Notre-Dame de Paris. Den massiva kyrkan byggdes mellan år 1163 och år  1345, och en av dess mest kända "delar" är klockan Emmanuel, som väger hela 13 ton (se bild). Klocktornets högsta punkt ligger 422 trappsteg från marken.

Notre Dame blev ännu mera känt efter den kända historien om ringaren i Notre Dame, som ska ha utspelats på samma plats.
 


Triumfbågen

Triumfbågen, eller Arc-de-Triomphe som den heter på franska, är ett annat av Frankrikes mest kända landmärken.

Monumentet uppfördes 1806-1836 och ligger på Place Charles de Gaulle i Paris. Höjden är 50 meter.

Under bågen finns den okända soldatens grav - en symbol för alla som dog under första världskriget. På stilleståndsdagen, den 11 november, lägger den franska presidenten en krans på graven till minne av första världskrigets offer.

 


Louvren

Världens största museum och ett måste om man är i Paris. Louvren, eller Musée du Louvre som den heter på franska, innehåller många av världens absolut främsta konstverk såsom Mona Lisa och Venus de Milo och Nike från Samothrake.

Louvren byggdes ursprungligen som ett kungligt palats och förvaltas idag av franska staten. Sevärdheten har årligen cirka 6-8 miljoner besökare och tar därmed plats som ett av Paris mest besökta landmärken.
 


Place de la Concorde
, Place Pigalle och Place Bastille

Tre mycket kända torg på Paris gator.

Det förstnämnda är antagligen det mest kända med många historiska anekdoter i anknytning. Till exempel var det på Place de la Concorde som Ludvig XCI och Marie Antoinette halshöggs 1793 av den första giljotinen. Idag domineras torget av en stor obelisk.Tuilerieträdgården

En oerhört vacker park i Paris. I anknytning ligger också det världsberömda museet Jeu de Paume.
 


Centre Pompidou

Det franska nationalmuseet för samtidskonst, som bidrar till Paris armada av konstmuseum. Centret öppnade 1977 efter ett initiativ av den dåvarande franska presidenten.

Den omstridda byggnaden, som skapades av Renzo Piano, Richard Rogers och Gianfranco Franchini, utgör en kontrast mot majoriteten av Paris arkitektur. Rören för ventilationen, vatten- och elektricitetsförsörjningen har nämligen placerats på byggnadens utsida och är färgade i blått, rött och andra färger.
 


Chaillotpalatset

Ett minst sagt imponerade palats i centrala Paris som uppfördes 1937. Här hittar man bland annat Musée de l'Homme, Musée de la Marine och La Cinémathèque Française.
 


Champs Elysées

Champs Elysées, eg. Avenue des Champs-Élysées, är antagligen världens mest kända boulevard. Den nästan två kilometer långa avenyn ritades redan på 1600-talet av en av dåtidens mest kända arkitekter.

Numera är boulevarden mest känd för alla sina shoppingkomplex, restauranger och caféer och är dagligen fylld av turister från hela jordklotet.
 


Luxembourg-trädgården

En av Paris mest kända trädgårdar som är känd över hela jordklotet för sina superba arkitektur och design. Vi rekommenderar verkligen ett besök här!
 


Place des Vosges 

Ett torg som omgärdas av 36 stycken tegelhus. Vid torget, som i guideböcker brukar kallas det mest romantiska torget i Paris, har flera kända personer bott: Madame de Sévigné, kardinal Richelieu och Victor Hugo.
 


Quartier Latin

Paris främsta student- och utbildningskvarter som är mycket känd för sin livliga miljö och vibrerande atmosfär.
 


Sacré Coeur

Sacré Coeur, eg. Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre, är ännu en av Paris mest kända sevärdheter.

Kyrkan, som byggdes till följd av ett initiativ från katolska kyrkan, uppfördes 1876-1914. Såväl interiören som exteriören är enormt vackra och stämningsgivande.

Kyrkan ritades av arkitekten Paul Abadie och är byggd i romersk-bysantinsk stil, och är en annan av våra starka rekommendationer för dig som ska åka till Paris!

 

Letar du efter hotell i Paris?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!

 

Eiffeltornet i Paris

Trumfbågen i Paris

Louvren i Paris

Paris har många fina broar

Notre Dame i Paris

Paris - Europas vackraste stad?

Sacre Coeur i Paris

Metro är ett snabbt sätt att ta sig fram i Paris
 

Vill du veta mer?

I en guidebok från c:a 50:- får du massvis av tips + karta. Beställ snabbt och smidigt från nätet!

» Klicka här!

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2007 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Parisguiden.se - gratis resguide reseguide till Paris i Frankrike
Läs om Eiffeltornet, Notre Dame, Triumfbågen, Louvren, Place Pigalle, Place de la Concorde, Place Bastille, Tuilerieträdgården, Sacre-Coeur och mer i Parisguiden