1 Start
2 Om Paris
3 Innan du reser
4 Resan
5 Parisguiden
6 Om oss
 » Hotell i Paris     » Restauranger i Paris     » Attraktioner i Paris     » Shopping i Paris     » Barer och klubbar i Paris    » Gifta sig i kärlekens Mecka - Paris
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Paris
- Paris stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i franska
- Boka resa till Paris
- Reseguidens startsida
- Hotell i Paris
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Bröllop i Paris
- Reseböcker & rese-tidningar
- Poker & Casino

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om Paris

Paris är en mångskiftande stad med många sevärdheter

Paris är Frankrikes huvudstad, ligger i distriktet Île-de-France, och har en yta på c:a 105 kvadratkilometer. Befolkningsmässigt är Paris Frankrikes största stad med c:a 2,2 miljoner invånare, och hela 12,1 miljoner invånare om man räknar in hela storstadsområdet.

Klimatet i Paris är förhållandevis likt det svenska (Stockholm som referenspunkt), med en temperaturskillnad om c:a +5 grader. Det snöar sällan i Paris på vintrarna, men det har förekommit. De senaste somrarna har temperaturen varit ovanligt hög (över 25-30 grader).

Paris ligger i samma tidszon som Sverige, det är således ingen tidsskillnad man måste tänka på.

Historia

Paris har en lång och spännande historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden. Här finns spår av såväl den franska revolutionen som modern höghusarkitektur. Paris har med åren blivit en stad med många olika ansikten och kulturer.  Området vid Paris tros ha varit bebott i hela 40 000 år, något som syns tydligt i stadens enorma utbud av historiska institutioner och museum.
» Läs mer om Paris historia på Wikipedia

Stadsdelar

Paris delas in i 20st så kallade arrondissement, vilka motsvarar t.ex. Södermalm, Östermalm och Vasastan i Stockholm. Stadsdelarna i Paris är namngivna, men brukar kallas efter sina nummer.
» Klicka här för att öppna en karta över stadsdelarna i ett nytt fönster

Arrondissement 1 är känt för bland annat Louvren. Detta är ett av Paris finaste och dyraste områden med slående arkitektur och stor välfärd. Arrondissement 2 är den minsta stadsdelen, och är känt för att vara Parisbörsens kvarter. Arrondissement 3 omfattar några av Paris finaste museum.

Kulturellt sett är dock antagligen Arrondissement 4 det rikaste. Det är här man kan hitta Notre-Dame katedralen, stadshuset och massvis av andra kända sevärdheter. Arrondissement 5 är främst känt för sina akademiska institutioner och universitet.

Arrondissement 6 är Paris dyraste område att köpa bostad i, och man får räkna med att betala upp till 100 000 kronor per kvadratmeter. I princip alla hus är kulturlandmärken, och här återfinner man bland annat Luxemburg-trådgården. Arrondissement nummer 7 innehåller det, antagligen, mest kända landmärket i Paris - Eiffeltornet, och ligger ut mot vattnet med en slående utsikt.

Arrondissement 8 stoltserar med Triumfbågen, medan Arrondissement 9 är det största shoppingdistriktet i staden. Arrondissement 10 och Arrondissement 11 är områden med varierad utstrålning, visst av Paris mer framstående "innefolk" bor här.

Arrondissement 12 är det mest populära området för barnfamiljer, och omfattar en rad av trendiga butiker. Arkitekturen i detta område är, enligt vissa, lite mer nergången än i andra områden.  Arrondissement 13 innehåller ett av Paris mest kända bibliotek.

Arrondissement 14 är känt för sitt vibrerande och ibland vilda nattliv. Arrondissement 15 är Paris mest bebodda område, och innehåller mer modern arkitektur, bland annat med Paris enda riktiga skyskrapa. Arrondissement 16 anses vara det mest konservativa områden, och Arrondissement 17 är känt för sina moderna caféer.

Arrondissement nummer 18 omfattar bland annat Pigalle, Paris "red-light-district".  Arrondissement 19 är stadsdelen med störst kulturell blandning, här bor en stor del av stadens alla invandrare. Arrondissement 20 är främst känt för sina otaliga kyrkogårdar.

Kommunikationer

Metro (tunnelbana) är ett utmärkt sätt att ta sig runt i staden, och det finns hundratals stationer som täcker in i princip alla kvarter och områden. Enda nackdelen är att Metron uppfattas som något rörig av många turister; man tvingas ofta gå i en myriad av trappor och gångar för att byta färdriktning.

Utöver Metro, består Paris kollektivtrafik av bland annat bussar och spårvagnar. Det kan ibland vara lite komplicerat att köpa biljetter och man inte kan franska, men generellt sett ska det ändå gå bra.

Taxi är ett dyrt sätt att ta sig runt i Paris. Priserna är högre än i Sverige, men utbudet och tillgängligheten är stor. Stadsborna och de flesta turisterna i Paris brukar dock promenera - något som Paris är ytterst lämpat för med långa, stora gågator.

Att hyra en bil i Paris är oftast billigt och enkelt, men det kan vara svårt att köra själv i stadens enorma vägnät om man inte har erfarenhet av körning i storstäder. Förr i tiden var det vanligt att man tog sin egen bil och körde ner, dock har detta blivit mer och mer ovanligt på grund av prisförändringarna på såväl flygbiljetter som bilbränsle.

Paris har huvudsakligen två flygplatser, Aéroport d'Orly ("Orly-flygplatsen") och Charles de Gaulle. Den förstnämnda ligger i söderförort, medan Charles de Gaulle är klart större och ligger nordöst om staden. Det finns gott om kommunikationer till och från Paris från båda dessa flygplatser, bland annat via tåg.

Dagsutflykter

Paris är en stad omgiven av massa roliga utflykter, attraktioner och resmål. Du kan läsa mer om Paris egna sevärdheter här. Man kan ta fina tåg, bussar eller flyg till flera andra europeiska storstäder i Frankrike och runt om. Vi kan varmt rekommendera besök till exempelvis Bryssel i Belgien, men det finns gott om andra alternativ!

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Snabbguide i franska
» Studera franska i Paris

 

Letar du efter hotell i Paris?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!


 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2007 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Parisguiden.se - gratis resguide reseguide till Paris i Frankrike
Läs om Eiffeltornet, Notre Dame, Triumfbågen, Louvren, Place Pigalle, Place de la Concorde, Place Bastille, Tuilerieträdgården, Sacre-Coeur och mer i Parisguiden